Utbilda sig till inredningsdesigner

Ett yrke som ligger i tiden är inredningsdesigner. Sedan 1990-talet har antalet inredningsprogram bara ökat, i olika format och med olika programledare, men med samma budskap: vi bryr oss om hur det ser ut i våra hem. Och det är just det som skapar en arbetsmarknad för inredningsdesigners.

För att bli inredningsdesigner måste du gå någon form av eftergymnasial utbildning, antingen på en yrkeshögskola eller på ett universitet. Vet man med sig redan tidigt att man vill bli inredningsdesigner kan det därför vara bra att satsa på studierna i gymnasiet, för att vara säker på att man kommer in på den utbildning man vill gå. Den kanske mest prestigefulla utbildningen till inredningsdesigner i Sverige är kandidatprogrammet i inredningsdesign och möbelarkitektur på Konstfack. Utbildningen är tre år lång och studeras på helfart. Förutom den grundläggande behörigheten från gymnasiet baseras urvalet av studenter till programmet även på arbetsprover, en skriftlig motivering och en muntlig intervju. Programmet har fyra huvudsakliga delar, som bildar grunden för studierna: rum, möbel, färg och ljus. Tanken är att studenterna ska kunna skapa både små och stora rum, inomhus som utomhus, och lära sig se hur rummets form, rymd, ljus, material, möblering och kulör förhåller sig till varandra. För att få titulera sig inredningsarkitekt måste du följa upp studierna med ett tvåårigt masterprogram. Annars är du färdig att ge dig ut på arbetsmarknaden som inredningsdesigner.home-663224_640

Om du känner att du inte har tillräcklig grund för att skapa de arbetsprover som behövs för att söka till Konstfack kan Arkitekturskolan STHLM:s ettåriga utbildning vara något för dig. Utbildningen är utformad så att du får personlig handledning för att bygga upp ett portfolio, samtidigt som du får en bättre förståelse för arkitektur och design. Även Art College Inredning och design erbjuder en liknande utbildning, som är förberedande inför studier på högskola eller universitet.

Som färdig inredningsdesigner kommer du antagligen att arbeta med andra yrkeskårer, som snickare, elektriker och målare. Det gäller att ha förståelse för vilken roll delas arbete spelar i helheten, och göra sig god vän med dem. Om du letar efter en kompetent målare i Stockholm för att hjälpa dig med ett inredningsprojekt kan du kontakta Vimalar.se.

originmag