Olika designers

Grafisk design innebär ett konstnärligt skapande som utgår från tryckkonst eller digitala media. Som grafisk designer och illustratör är man idag oftast egenföretagare och frilansare. För den som är intresserad av grafisk formgivning finns det otroligt många skickliga designers att hämta inspiration av. Tre av mina personliga favoriter är Carolina Grönholm, Anna Siivonen och Tyr (Tian Gan), vilka alla är verksamma i Sverige. För dig som inte är bekant med deras verk sedan tidigare följer här en kort introduktion.

Carolina Grönholm
Carolina Grönholm är utbildad vid Hyper Island och jobbar både som illustratör och med att göra animerad film. Hennes bilder är väldigt drömska och går främst i ljusa färgtoner. Djur är vanligt förekommande motiv och många bilder väcker associationer till moderna fabler. Systerskap är ett annat tema som går igen i många av Carolinas bilder. Dessa bilder har resulterat i utställningen Between Sisters på Skarpnäcks Kulturhus, vilken Carolina gjorde just i samarbete med sin syster.

Anna Siivonen
Sin förkärlek för djur och sagostämning har Carolina Grönholm gemensamt med Anna Siivonen. Anna Siivonen är både bild- och smyckeskonstnär. Lusten att skapa och designa väcktes redan när Anna var barn och roade sig med att skulptera i lera. I vuxen ålder har hon utökat sin repertoar till att även innefatta grafisk design och smyckestillverkning. Annas djursmycken präglas ofta av en touch av surrealism, vilket exempelvis tar sig uttryck i kattdjur med gasmasker och kaniner med fladdermusöron. Vid en första anblick tycks smyckena mest vara gulliga. När man börjar studera dem mer i detalj väcker de ens fascination på riktigt.

Tyr
Tyr, vars fulla namn är Tian Gan, designar under namnet This is just to say. Tyr är en kinesisk grafiker som idag är bosatt i Stockholm. För henne handlar grafisk design om att berätta historier genom bilder. Tyrs bilder är svartvita och väldigt grafiska. Liksom hos Carolina Grönholm och Anna Siivonen är djur ett genomgående tema. Min absoluta favorit av Tyrs verk är en bild med titeln Urvädersgränd. Bilden föreställer en tiger som står ensam i en gränd. Det är natt och på himlen ovanför tigern ser man ett stjärnfall. Urvädersgränd är dedikerad till ”all those who have lost someone”. Förutom tryckta bilder ägnar sig Tyr till stor del åt att producera egna stämplar. Stämplarna är charmiga och originella. De föreställer allt från dataspelsikoner till hjärnor och, såklart, olika djur.

Ett ypperligt sätt att hålla inspirationen vid liv är att dekorera sitt arbetsrum med art prints av konstnärer och designers som man beundrar. Ovanför mitt skrivbord hänger till exempel Tyrs Urvädersgränd, som en påminnelse om vilka fantastiska saker man kan åstadkomma genom viljestyrka och kreativitet.

Olika designers 2

Taggar × × × × ×
originmag