Grafisk design i inredningen

Den som tycker om grafisk design kan glädja sig åt att det finns många sätt att inkorporera grafisk design i sitt hem och sin inredning.

Ett enkelt sätt är naturligtvis att hänga upp affischer eller tryck av konstnärer och grafiska designers som man tycker om. För att inredningen inte ska bli för spretig kan det dock vara bra att tänka på att hålla de olika affischerna i mer eller mindre samma färgskala, även om motiven är skapade av olika designers eller olika konstnärer. För att ge de grafiska motiven större effekt, och för att binda ihop dem, kan man rama in affischerna i enkla, svarta ramar.

Ytterligare ett sätt att föra in grafisk design i sitt hem är att skapa en fototapet med ett grafiskt motiv. Genom att skapa en fondvägg av tapeten kan den grafiska designen dominera rummet, och all annan inredning får anpassa sig efter färgerna och temat i motivet.pillows-690210_960_720

Man kan också inkorporera grafisk design i hemmet på ett mer indirekt sätt, genom att skapa egna mönster och grafiska effekter med de möbler och de dekorationer man tar in i hemmet. Det gjorde till exempel Sara och Palle när de renoverade och inredde sitt hus i Arboga. De började med att skapa en vit bas i hemmet, genom att måla väggar, tak och alla lister vita, och genom att lackera köksluckorna vita. Som kontrast mot allt detta vita tog de in svarta möbler, som på ett tydligt sätt skapade en grafisk effekt i hemmet. Gränsen mellan vitt och svart mjukades upp med hjälp av gula detaljer, som porslin, affischer och kuddar, liksom detaljer i mässing och guld, till exempel krukor, ljusstakar och lampor. Gröna växter fick bli pricken över ”i” till deras grafiska inredningsdesign.

Sara och Palle skapade en öppen planlösning för sin grafiska design, genom att slå ner väggen mellan köket och vardagsrummet. En grafisk inredningsstil kan dock även passa mycket bra på mindre ytor, eftersom den ofta är ganska stilren och ger ett luftigt och öppet intryck. Om man till exempel ska inreda en liten enrumslägenhet, ett attefallshus eller ett annat litet boende, kan det därför vara en bra idé att låta sig inspireras av grafisk design.

originmag